Къщата с порталите

Проектът представлява преустройство на семейна къща с възможност за отдаване под наем.

Новата конфигурация на жилищната част до голяма степен е съобразена със завареното положение. Новоизградените общи пространства са решени със светли и обобщаващи материали, които да изградят своеобразно изобразително платно, на фона на което да се експонират запазените елементи и текстури от наследената къща.

Резултатът е пространствена дисекция позволяваща да се насладим на изначалната архитектурна структура на старата къща, която в други случаи би била невидима за нас. Експонирането на автентичната структура създава музейно усещане на фона на съвременната намеса. На различни места в къщата виждаме запазени отпечатъците на текстури и материали характерни за времето, в което са били направени.

Взаимодействието между новата съвременна намеса и експонирането на автентичната структура се обединяват в цялостно усещане и пресъздават своеобразни пространствени „портали“. Моменти на транзиция и преход, които ни пренасят от едно състояние и време в друго, подчертаващи темата за време и тленност.

img1
img2
img5
img6
img3
img4
img7